
متخصص دیجیتال مارکتینگ از آن شغل های جدیدی است که در سال های اخیر اهمیت بیشتری پیدا کرده است. همچنین ابهامات زیادی را هم در ذهن افراد مختلف بوجود آورده است. اینطور که من دیدم هر کس با توجه به شناختی که از این شغل دارد انتظارات متفاوتی هم دارد. من آگهی های استخدامی با عنوان “استخدام متخصص دیجیتال مارکتینگ” را طی چند ماه در چند سایت معتبر استخدامی به طور رندوم زیر نظر گرفتم. متوجه شدم علی رغم داشتن عنوان متخصص دیجیتال مارکتینگ آگهی ها مربوط به موارد زیر بود:
- ادمین شبکه های اجتماعی
- نویسنده سایت یا کارشناس تولید محتوا
- متخصص سئو
- مدیریت آگهی ها
- طراح سایت
- برنامه نویس سایت و طراح وردپرس
- مدیر وب سایت و شبکه های اجتماعی
- تهیه کلیپ جهت آپلود در سایت و شبکه های اجتماعی
- مدیر ارشد دیجیتال مارکتینگ
خب کدام از این موارد جزء وظایف متخصص دیجیتال مارکتینگ است؟ استخدام کدام یک از این عناوین شغلی مناسب شرکت شما است؟ شما بعنوان کارفرما باید بدانید برای شروع یا ادامه روند بازاریابی آنلاین در مجموعه تان به چه تخصصی نیاز دارید؟ چه کارهایی قرار است به او سپرده شود؟ چه انتظاراتی از او دارید؟ پس در وهله اول بهتر است یک بررسی از سازمان خود انجام دهید یا با یک مشاور دیجیتال مارکتینگ صحبت کنید. اینکه شما تازه قصد راه اندازی کسب و کار در فضای اینترنت را دارید با اینکه شما این کار را انجام داده اید و حالا میخواهید بنا به دلایلی ادامه کار را به یک فرد جدید بسپارید خیلی متفاوت است. بعلاوه حجم کاری که برای حوزه کاری شما و مناسب بودجه مورد نظر شما لازم است انجام شود متفاوت است.
در این مقاله میخواهم راجع به وظایف متخصص دیجیتال مارکتینگ صحبت کنم. اگر شما کارفرمایی هستید که قصد استخدام متخصص دیجیتال مارکتینگ را دارید و نمی دانید چطور یک دیجیتال مارکتر را استخدام کنید؟ چه وظایفی را به او بسپارید؟ چطور از حسن انجام کار وی مطمئن شوید؟ و چطور رزومه یک دیجیتال مارکتر را بررسی کنید و یا اگر یک دیجیتال مارکتر تازه کار هستید که برای فهمیدن وظایف تعریف شده شغلتان گیج شده اید خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنم.
اول از همه دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ویکی پدیا در مقاله دیجیتال مارکتینگ خود چنین بیان میکند:
بازاریابی اینترنتی یا دیجیتال مارکتینگ (به انگلیسی: Digital marketing) نوعی از بازاریابی محصولات یا خدمات است که با استفاده از فناوریهای دیجیتال و عمدتاً در اینترنت از جمله تلفنهای همراه و دیگر صفحات نمایش مثل کامپیوتر و هر رسانه دیجیتال دیگر انجام میشود.
دیجیتال مارکتینگ شامل بازاریابی موتورهای جستجو(SEM)، بهینه سازی موتورهای جستجو(SEM)، بازاریابی شبکه های اجتماعی، بازاریابی محتوایی، ایمیل مارکتینگ، بازاریابی درونگرا، اینفلوئنسر مارکتینگ، بازاریابی با همکاری در فروش، بازاریابی ویروسی و تبلیغات کلیکی است. استفاده از آن هم برای تسریع رشد کسب و کارهای نوپا و هم برای متحول کردن کسب و کارهای قدیمی توصیه می شود.
یک متخصص دیجیتال مارکتینگ باید در کنار داشتن مهارت های یک بازاریاب، دارای مجموعه مهارت های متنوعی باشند. این مهارت ها گستره هستند و در همین مقاله آنها را توضیح میدهم. نکته قابل توجه این است که متخصص دیجیتال مارکتینگ هم یک انسان است و قرار نیست در تمام این موارد کاملا متخصص باشد. اما لازم است با تمامی موارد آشنایی قابل قبولی داشته باشد و در یکی از آنها متخصص باشد.
مهارت های لازم برای استخدام متخصص دیجیتال مارکتینگ
1- امور مربوط به سرور، هاست و مدیریت پنل هاست
یکی از مهارت هایی که داشتن آن ضروری است آشنایی با ویژگی های هاست خوب و توانایی مدیریت پنل هاست است. در برخی مواقع که شما میخواهید یک کار را از صفر شروع کنید، لازم است درمورد انتخاب هاست مناسب با حوزه کاری به کارفرما مشورت بدهید. نصب وردپرس روی هاست، راه اندازی سایت، نصب قالب و افزونه ها(در سایتهای وردپرسی) نیز از دیگر مهارت هاست که البته یادگیری پیچیده ای هم ندارند. علاوه بر اینها، گاهی برای رفع اشکالات پیش آمده و انجام ریدایرکتها نیاز است با هاست کار کنید.
2- طراحی سایت
لازم است طراحی سایت با وردپرس و نصب افزونه ها و روش کار کردن با آنها را بدانید. افزونه های ضروری را بشناسید و در زمان مناسب آنها را نصب کنید. گاهی مدتی بعد از طراحی سایت با توجه به آنالیزهای انجام شده متوجه می شوید به اهداف بازاریابی و فروش مورد نظر نرسیده اید و لازم است تغییراتی در سایت انجام گیرد. (مثلا تغییراتی برای کاهش بانس ریت، تغییر مراحل قیف فروش، اضافه کردن لید جنریشن برای جذب کاربر و….). به نظر من در این شرایط علاوه بر وردپرس یا سیستم مدیریت محتوای دیگر، دانستن زبانهای برنامه نویسی CSS,HTML و کمی هم PHP کمک می کند بتوانید متوجه شوید مشکل از کجاست و آن را رفع کنید. حتی اگر خود شما وظیفه طراحی سایت را به عهده ندارید بهتر می توانید از توانایی برنامه نویس یا طراح حرفه ای سایت برای رفع مشکل یا ارتقاء قسمتی از سایت بهره ببرید.
یک اتفاق دیگری که خیلی عادی است، این است که یک سایت توسط شرکت یا فرد دیگری طراحی شده است. و پیشنهاد سئو یا دیجیتال مارکتینگ اش به شما داده می شود. خود من تجربه چند کار این چنینی را داشتم، در چنین مواقعی هم باید طراحی سایت بلد باشید هم کار با قالب های مختلف وردپرسی. چون هر طراح بنا به راحتی خودش یا تجربه یا جایی که آموزش دیده ترجیح میدهد با قالب خاصی کار کند. البته تمام قالب ها ساختار مشخصی دارند و بعد از کمی کار کردن متوجه روند کلی کار می شوید.
3- تحلیل مخاطبان
شما باید بدانید که کجا را جستجو کنید و به دنبال چه کسانی باشید. آنالیز حوزه کاری کارفرما و جمع آوری اطلاعات پرسونای مخاطب و ارائه استراتژی های بازاریابی مطابق نیاز مشتریان بالقوه. رصد بازار هدف و پیدا کردن نقاط قوت و نقاط ضعف شرکت کارفرما و برجسته کردن مزیت های رقابتی و تدوین استراتژی ها مطابق با ترندهای بازار و بهینهسازی مصرف منابع و بهبود عملکرد. در این جستجوها ضمن استفاده از ابزار ها از پرسش از تیم فروش و تیم پشتیبانی و خدمات مشتریان غافل نشوید.
4- اندازهگیری نرخ تبدیل (Convertion rate)
منظور از نرخ تبدیل(conversion rate) میزان انجام شدن اهدافی است که در کمپین هایمان تعریف میکنیم. برای مثال تعداد فروش یک کالای خاص، تعداد کاربران جدید جذب شده، میزان بازدید از یک صفحه در زمان معین، تعداد دفعات دانلود یک فایل، میان کلیک روی لینک خاص. فعالیت هایی که انجام می گیرد آنالیز می شوند تا بررسی کنیم نتایج آنها با پیش بینی مورد انتظارمان چقدر متفاوت بوده است. این فعالیت به طور منظم و مستمر انجام میگیرد تا ضمن بررسی تفاوت بین انتظارات و نتایج بدست آمده در فعالیت های آتی بتوانیم بهینه تر عمل کنیم.
5- مسلط به قوانین تولید محتوا سئو شده و با اصول نگارشی
منظور از محتوا مقاله، عکس، فیلم، اینفوگرافیک، فایل های pdf و صوت است. که در سایت یا در شبکه های اجتماعی نشر پیدا می کنند. محتوا ضمن اعتماد سازی، باعث جذب مخاطبان بالقوه در آن حوزه کاری می شود. محتوا یکی از اصلی ترین بخش های بازاریابی اینترنتی است و لازم است مشاور دیجیتال مارکتینگ توانایی قابل قبولی در این بخش داشته باشد. تا ضمن جلسات مشاوره تبلیغاتی یا مشاوره کسب و کار بتواند با هدایت تیم تولید محتوای شرکت کارفرما آنها را در جهت درست پیش ببرد. استراتژی های تولید محتوا را تعریف کند و راهکارهای تولید محتوای جذاب برای مقاصد بازاریابی و فروش را ارائه دهد.
6- سئو یا بهینه سازی سایت در موتورهای جستجو
با افزایش ترافیک از طریق در ممعرض دید قرار دادن سایت برای کابران بالقوه باعث جذب بازدیدکننده و افزایش فروش می شود. سئو یکی از ارزان ترین و بهینه ترین روش های بازاریابی آنلاین است. یک متخصص دیجیتال مارکتینگ باید مسلط به سئوی داخلی سایت و خارجی سایت باشد. نظارت بر کار تیم تولید محتوا و لینک سازی ها و سوشال سیگنال ها در این بخش حائز اهمیت است.
7- آشنایی با گرافیک
در طراحی سایت و تولید محتوا خواه یا ناخواه شما درگیر امور گرافیکی می شوید. کسی از شما انتظار ندارد در حد یک متخصص گرافیک انواع سبک های طراحی و مفاهیم را مسلط باشید. ولی برای اینکه بتوانید کار شاخصی را ارائه دهید آشنایی و شناخت طیف های رنگی، رنگهای مکمل، روانشناسی رنگها و اشکال و همچنین تسلط نسبی به نرم افزار فوتوشاپ و کمی ایلستریتور و افترافکت به شما کمک شایانی می کند. من خودم چند سال کار طراحی رو حرفه ای انجام دادم و حالا که دیجیتال مارکتینگ کار میکنم خیلی وقتها به دادم رسیده و حتی شده گاهی به طراح پروژه هم یه چیزایی یاد دادم. 😉
8- UI/UX
User interface – به طور خلاصه منظور طرح های گرافیکی و آن چیزی است که کاربر در سایت یا اپلیکیشن می بیند و با آنها کار می کند. User Experience –با کارکردن با سایت یا اپلیکیشن ما چه حسی به کاربر دست می دهد؟ شما بعنوان مدیر دیجیتال مارکتینگ باید کنترل کنید کاربر طبق سناریوهایی که ما در سایت و اپلیکیشن انتطار داریم رفتار می کند؟ آیا تمام حالت های ممکن برای اینکه کاربر به هدف برسد پیش بینی و ساماندهی شده اند؟ آیا کاربر در استفاده از محصول و طی این مسیرها تجربه ی خوبی دارد؟ در کدام قسمت کاربر صرف نظر میکند و علت آن چیست؟ برای رسیدن به هدف نیاز هست چه تغییری ایجاد شود؟ حالا که بررسی ها را انجام دادید پیشنهادات خود را به بقیه تیم ارائه می دهید.
9- مهارت کپی رایتینگ و storytelling
نوشتن متن های جذاب تبلیغاتی و متن جذاب برای صفحات تماس با ما، درباره ما و لندینگ پیج های تبلیغات و متن های بازاریابی برای شبکه های اجتماعی را کپی رایتینگ می گوئیم. اگر بیان اهداف تبلیغاتی و بازاریابی مان بدون اشاره مستقیم و در قالب یک داستان باشد به آن storytelling می گوییم. یک مشاور دیجیتال مارکتینگ هنر خود در خلق محتوای متنی را با دانش و تجربه خود در زمینه شناخت مشتری و نورومارکتینگ گره می زند و محتواهای جذاب و قانع کننده تبلیغاتی می نویسد.
10- تسلط به ابزارهای تجزیه و تحلیل
متخصص دیجیتال مارکتینگ حرفه ای برای سنجش کمپین ها و روند رشد در سایت و شبکه های اجتماعی و تحلیل رقبا نیازمند تسلط بر ابزارهای آنالیز هست. این ایزارهای در پیدا کردن مشکلات پیش آمده و یا فهمیدن دلیل منطقی اتفاقات رخ داده کمک میکنند. مشهورترین آنها در زیر آمده است:
- Google search cosole
- Google analytics
- Google ads
- Google trends
- mailerlite
- Keyword Planner
- Moz
11- بازاریابی موتورهای جستجو
طراحی، اجرا و اندازهگیری روشهای مختلف بهینهسازی نرخ تبدیل و فرصت های صرفه جویی در بودجه تبلیغات کلیکی و Adwords و بهینهسازی صفحات فرود. اگر می خواهید راجع به این موضوع بیشتر بدانید در مقاله بازاریابی موتورهای جستجو بیشتر آن را توضیح داده ام.

12- سرعت بهینه سایت
بهینه سازی سرعت سایت با روشهای مختلف از جمله بهینه سازی فایل های هاست، استفاده از افزونه های کاهش سرعت (در سایتهای وردپرسی) و یا شبکه تحویل محتوا
13- امنیت وب سات
دانستن راههای افزایش امنیت وب سایت و جلوگیری از حمله روی سایت با کمک روش های مختلف و گرفتن بک آپ از سایت
14- مدیریت تبلیغات در شبکه های اجتماعی
شما قرار است مشتری های علاقه مند به کار خود یا شرکت کارفرما را پیدا کنید. یکی از جاهایی که این مشتریان حضور فعالی دارند شبکه های اجتماعی است. در مورد شبکه های اجتماعی به طور تخصصی یاد بگیرید. در سمینارهای آموزشی شرکت کنید، کتاب بخوانید و فیلم های آموزشی ببینید تا زیر و بم راه های بازاریابی و فروش در آنها را بدانید. در کشور ما بیشتر اینستاگرام محبوب است، شما باید روش های جذب مخاطب، درگیر کردن آنها، اصول اعتماد سازی و برندینگ در آن را بدانید. با تعریف پرسونای مخاطبین، استراتژی تولید محتوای مناسبی تعریف کنید. هشتگ گذاری بهینه، برنامه تولید محتوا، برنامه های کمپین های بازاریابی و تاریخ های مناسب برای آنها را مشخص کنید. از طریق اینستاگرام با شرکتها و افراد مناسبی که می توانند محصول یا خدمت شما را تبلیغ کنند مذاکره کنید. اینفلوئنسرهای مرتبط با حوزه کاری را شناسایی و در صورت لزوم با آنها مذاکره کنید. البته توصیه می کنم سایر شبکه های اجتماعی را هم بشناسید. استفاده از شبکه های اجتماعی بستگی به حوزه کاری کارفرما و گستردگی مخاطبان او دارد.
15- برندینگ
شکل دهی یک نام تجاری و یا حفظ و بهبود مزیت های برند موجود در ذهن مردم.
16- ایمیل مارکتینگ
یکی از چیزهایی که حتما باید از خم و چم آن آگاه باشید ایمیل مارکتینگ است. ایمیل مارکتینگ از جذب مخاطبان جدید تا پیشنهاد تخفیف و پیگیری های خرید های نصفه کاره مانده هنوز هم فواید خاص خودش را دارد. اخیرا استفاده از mailerlite محبوب تر شده است ولی بستگی به استراتزی شما و شرکت کارفرما دارد.
17- فروشنده خوبی باشید
تمام کارهایی که ما انجام می دهیم باید منجر به فروش شود. داشتن 1000 بازدید روزانه وبسایت یا لایک اینستاگرام وقتی معنا پیدا می کند که فروش هم اتفاق بیفتد. شما ممکن است مستقیما در امر فروش محصولات یا خدمات کارفرما دخیل نباشید، اما لازم است مردم را درگیر کنید و آنها را تبدیل به فرصت های فروش کنید. باید بدانید چطور می توانید بفروشید و استراتژی کمپین هایتان را طبق آن بهینه کنید.
شرح وظایف مدیر دیجیتال مارکتینگ
- بازاریابی از طریق شبکه های اجتماعی و توانایی نظارت بر استراتژی تولید محتوا و آنالیز آنها
- سنجش و اندازهگیری نرخ تبدیل
- توانایی رصد و تحلیل رقبا
- برندینگ و افزایش آگاهی از برند
- تعریف KPI ها
- برنامه ریزی برای حداکثر میزان بازگشت سرمایه (ROI) در کمپین ها
- نظارت بر بهینه بودن صفحات فرود
- شناخت اصول کلی UI/UX
- آشنایی با ویژگی های کلی هاست و سرور
- آشنایی با طراحی سایت و cms های مختلف و زبانهای برنامه نویس مربوط
- آشنا با پلتفرم ها و فرمتهای مختلف محتوایی و طراحی و رنگ شناسی، برای ارتباط با تیم تولید محتوا
- SEO (بهینه سازی برای موتورهای جستجو)
- SEM (بازاریابی موتورهای جستجو)
- آشنا با اصول کلی بهینه سازی سرعت و امنیت سایت برای ارتباط با تیم فنی
- راهبری تیم محتوا و شبکه های اجتماعی
- ارائه گزارش به مدیریت
- توانایی مدیریت و هماهنگی تیم دیجیتال مارکتینگ
- مسلط به اصول بازاریابی در فضای آنلاین
- برنامه ریزی و مدیریت کمپینها و ارزیابی عمکرد در آنها
- تدوین پرسونای مخاطب
- تدوین و بهبود استراتژی تولید محتوا و نظارت بر تولید محتوا
- توانایی تجزیه و تحلیل داده ها
- شناسایی و برنامه ریزی برای ترندهای بازار
- کمک به رشد کسب و کار (هک رشد)
- استراتژی نویسی و طراحی Road Map
- طراحی مراحل قیف فروش
- تست A/B
- برنامه ریزی برای generation lead
- شناخت انواع تبلیغات آنلاین و آفلاین
- ایمیل و اس ام اس مارکتینگ
- شناخت اصول فروش
- تسلط به ابزارهای آنالیز و مرتبط با حوزه کاری
- تسلط به Google Ads
- آشنا با مهارت کپی رایتینگ و استوری تلینگ
بعد از مطالعه این مقاله به این فکر کنید که چه تعداد از این مهارتها نیاز فعلی شرکت شما است. سپس تصمیم بگیرید میخواهید برای این وظایف چه افرادی را با چه مهارت هایی به کار بگیرید و از آنها چه انتظاراتی دارید. وقتی شما به طور کامل بدانید چه می خواهید فرد مناسب برای انجام آن را هم پیدا می کنید.
اگر به فکر راه اندازی کسب و کار آنلاین افتادید و نمی دانید از کجا شروع کنید، یا اگر نیاز به مشورت برای تشکیل دپارتمان دیجیتال مارکتینگ در شرکت خودتان دارید، یا اگر میخواهید نیروهای فعلی رو برای انجام کارهای بازاریابی آنلاین آموزش بدید حتما شماره خودتون را در فیلد زیر وارد کنید تا در یک جلسه با هم در این مورد مشورت کنیم.
سلام من با اینکه این مقاله رو خوندم ولی آخرش متوجه نشدم فرق متخصص دیجیتال مارکتینگ و متخصص سئو چیه؟ من یه سایت دارم و میخوام یه نفرو برای سئو استخدام کنم ولی نمیدونم ازش چی بخوام چند بارم اگهی زدم ولی فرد مناسب رو پیدا نمی کنم
جناب کوشانی سلام و وقت بخیر
شما یک نفر را برای سئو نیاز دارید پس فرض بر این است که شما می دانید سئو چیست. (من در این مقاله کمی راجع به سئو توضیح دادم https://smartpishe.com/difference-between-white-hat-and-black-hat-seo/ اگر دوست داشتید مطالعه کنید.) پس شما یک نفر را نیاز دارید تا با تخصص خود کمک کند سایت شما در کلمات کلیدی مد نظرتان به صفحه اول گوگل بیاید و در نتیجه باعث افزایش بازدید سایت شما شود.
اما تفاوت متخصص دیجیتال مارکتینگ با متخصص سئو در چیست؟
متخصص سئو طبق قراردادی که با شما دارد سایت را به لینکهای ابتدایی سرچ می آورد و بازدید سایت را بالا می برد. بخش فروش و بازاریابی به عهده ایشان نیست.
خب متخصص دیجیتال مارکتینگ همانطوری که در این مقاله گفتم علاوه بر مهارتهای طراحی سایت و سئو دارای مهارتهای بازاریابی و فروش و شبکه های اجتماعی هم هست. پس شما در یکی از حالت های زیر می توانید از وی کمک بخواهید:
1- اگر با وجود اینکه شما جزء لینکهای صفحه یک هستید و ورودی خوبی از گوگل دارید ولی فروش انجام نمی شود می توانید از متخصص دیجیتال مارکتینگ کمک بگیرید.
2- اگر دوست دارید علاوه بر سایت در شبکه های اجتماعی هم فعالیت کنید.
3- اگر در داخل سازمان یک فرد را برای پشتیبانی از سایت و شبکه های اجتماعی دارید و میخواهید مشاوره دیجیتال مارکتینگ یا استراتژی تولید محتوا بگیرید.
4- اگر میخواهید کمپین بازاریابی یا فروش یا برندینگ داشته باشید.
امیدوارم پاسخ مناسب را داده باشم اگر سوالی بود بفرمائید خوشحال می شم جواب بدم موفق باشید
سلام درآمد متخصص دیجیتال مارکتینگ چقدره؟
امید عزیز سلام
این کاملا بستگی دارد که یک متخصص دیجیتال مارکتینگ یا دیجیتال مارکتر چطور کار می کند.
ممکن است فریلنسر باشد یا در استخدام یک شرکت باشد یا خودش یک شرکت داشته باشد.
در حالتی که شرکت داشته باشد یا فریلنسر باشد بستگی به تعداد پروزه هایی که انجام میدهد دارد
اما برای استخدام شرکت نسبت به تخصص فرد و میزان مسئولیتی که دارد و شهری که کار می کند متفاوت است . من پیشنهاد می کنم سایت جابینجا(jobinja.ir) رو ببینی و میزان حقوق و شرح موقیعیت شغلی چند آگهی رو مقایسه کنی تا حدود حقوق با توجه به تخصص و شهر مورد نظرت رو بدست بیاری.
این سایتهای استخدامی رو که میبینم افسردگی میگیرم نوشته متخصص دیجیتال مارکتینگ ولی سئوکار و ادمین اینستا میخواد حتی تسط بر پریمایر و افتر افکت !!!!!!!!!
مگه من یه نفر میتونم چند تا کار رو همزمان انجام بدم؟
خب قشنگ اگر ادمین میخواد بنویسه ادمین
یعنی اون بنده خدایی که رفته اینهمه کتاب و تحصیلات مرتبط با تدوین استراتژی داره با ادمین اینستا در یه سطحه؟؟؟؟