
منظور از کنیبالیزیشن کلمه کلیدی اینه که شما توی سایت تون پست ها یا مقالات متفاوتی دارید که برای کلمه کلیدی مشابهی در گوگل رنک گرفتند. ممکنه شما بعد چند سال که از فعالیت سایتتون میگذره این صفحات رو سهوا برای کیووردهای مشابه ای بهینه کرده باشین و یا موضوعی که اون صفحات در موردش هستند رو بسیار شبیه هم انتخاب کرده باشید. در این مواقع پست ها یا مقالات سایت خودتون، شانس رتبه گیری را از یکدیگر میگیرند. معمولاً گوگل برای هر عبارت سرچ شده فقط 1 یا 2 نتیجه از هر دامنه را توی نتایجش نمایش می دهد. پس اگر از دامنه شما دو نتیجه نمایش بده در واقع محتوای شما داره با خودش رقابت میکنه.
یک تصور غلط رایج بین برخی متخصصین سئو وجود داره که معتقدند اگر برای هدف قرار دادن یک کلمه کلیدی تعداد صفحات بیشتری داشته باشید، در اون کلمه رتبه بهتری می گیرید. اما این ممکنه منجر به کنیبالیزیشن بشه. وقتی چند صفحه مختلف را برای یک کیوورد بهینه می کنید، در واقع دارید با خودتان هم رقابت می کنید. در نتیجه، در صفحات نتایج جستجو چند لینک دارید که هر لینک دارای CTR، قدرت و نرخ تبدیل کمتر از سایر لینکهای آن صفحه نتایج (SERP) است.
در این مقاله من میخوام توضیح بدم که چرا کنیبالیزیشن کلمات کلیدی می تواند برای سئو مضر باشه؟ چطور می توانیم آن را تشخیص بدهیم و با آن چه کار کنیم؟ همراه من باشید
چرا کنیبالیزیشن کلمه کلیدی برای سئو بد است؟
زمانی که شما برای هر کلمه کلیدی دو پست در نتایج داشته باشید، گوگل نمیتونه تشخیص بده کدام صفحه برای آن کلمه کلیدی باید بالاتر قرار بگیرد. همچنین شما قدرت و جایگاه(پوزیشن) را بین دو صفحه تقسیم میکنید. در نتیجه قدرت لینکهای سایت رقیب در اون صفحه نتایج گوگل، از قدرت هر کدام از صفحات شما بالاتر میشه و شما در رتبه های پایین تری قرار میگیرید.
چرا باید کنیبالیزیشن را برطرف کنیم؟
در اینجا چند دلیل میاورم که چرا باید صفحات کنیبالیزیشن شده رو برطرف کنیم:
نرخ تبدیل بیشتر: زمانی که شما دو صفحه در نتایج یک عبارت خاص دارید تعداد کلیک بین آن دو صفحه تقسیم میشود. اما گاهی شما ترجیح میدهید یک صفحه ورودی بیشتری بگیرد. مثلا فرض کنید شما یک پکیج لاغری دارید و برای فروش آن یک قیف بازاریابی طراحی کردید و برای جذب لید یک صفحه آماده کرده اید. اما برای سرچ عبارت ” چطور وزن کم کنیم؟” دو صفحه سایت تان در نتایج ظاهر میشوند. یکی صفحه برای جذب لید و یکی دیگر یک مقاله معمولی. قطعا شما برای بیشتر شدن نرخ تبدیل قیف تان باید صفحه لندینگ پیج تان را برای این عبارت بهینه کنید.
سود بیشتر : اگر سایت شما فروشگاهی است، برای نتایج خرید یک محصول خاص بین صفحه آن محصول و یک مقاله راجع به آن قطعا ترجیح میدید صفحه خرید محصول نمایش داده شود.
پست جدید: گاهی در نتایج جستجو دو صفحه قدیمی و جدید از سایت تان نمایش داده میشود. صفحه قدیمی ممکن است تعداد کاراکتر کمتر، عکس کمتر و قدیمی تر و محتوای قدیمی داشته باشد. مثلا اگر شما مقاله ای راجع به نحوه ثبت نام در یک سایت یا سایت خودتان داشته باشید مقاله جدید شامل متن بیشتر و عکس هایی با طراحی فعلی سایت تان است. اما قبلی با عکسهای قدیمی سایت تان است و الان چون دیگر سایت به اون شکل نیست حتی ممکنه باعث گمراهی مخاطبهاتون بشه.
نرخ کلیک بیشتر: داشتن یک صفحه در موقعیت یک خیلی بهتر از داشتن دو صفحه در موقعیت های 5 و 6 است.
تقسیم قدرت بک لینکها و نرخ کلیک: زمانی که دو لینک داریم نرخ کلیک دریافتی و قدرت لینکهایی که با آن عبارت گرفتیم بین رو صفحه تقسیم میشود و برای همین قدرت صفحات ما از قدرت صفحات نتایج صفحه یک کمتر میشود و در مقابل آنها ضعیف تر است.

چطور کنیبالیزیشن را تشخیص دهیم؟
روش اول: با جستجوی “کلمه کلیدی ” site: yourdomain.com در گوگل اگر برای آن کلمه کلیدی دو صفحه با عناوین مشابه دارید به اینکه ممکن است کنیبالیزیشن باشند شک کنید. حالا در گوگل خود آن کلمه کلیدی را سرچ کنید و در نتایج جستجوی گوگل صفحه/ صفحاتی از سایت تان را که آمده است چک کنید. اگر دو صفحه کنار هم در نتایج دارید باید به فکر اصلاح کنیبالیزیشن بیفتید.
روش دوم: در سرچ کنسول یک کوئری را فیلتر کنید و صفحات آن را ببینید. اگر برای هر کوئری دو یا چند صفحه دارید به زمان نمایش آن صفحات توجه کنید و احتمال کنیبالیزیشن را برای صفحاتی که همزمان نمایش داده میشوند، در نظر بگیرید.
روش سوم: اگر برای کلمه خاصی دو یا چند صفحه در نتایج دارید و هرچند مدت یکی یا هردو آنها با صفحه جدیدی جایگزین میشود.
روش چهارم: نوسان رتبه در لینکهایی که برای یک عبارت کلیدی در نتایج هستند.
روش پنجم: علی رغم تولید محتوا و لینک سازی خیلی خوب هر چه قدر برای افزایش رتبه در عبارت خاصی تلاش میکنید سایت تون در رتبه خاصی گیر کرده و تغییر نمیکند(ممکن است به خاطر کنیبالیزیشن باشد)

چطور کنیبالیزیشن را از بین ببریم؟
محتوای دو مقاله را بررسی کنید و ببینید در هر کدام چه مباحثی را مطرح کرده اید و طبق توضیحات زیر تصمیم بگیرید کدام مقاله برای آن کلمه کلیدی مناسب تر است:
• هر دو صفحه را ادغام کنید: این روش شامل تلفیق بخشی یا کل محتوای یک صفحه در صفحه دیگر است. اگر محتوای دو مقاله برای کاربر مفید است و با ادغام آنها محتوای بهتر و کامل تری درست میشود. صفحه cannibalized را ریدایرکت 301 کنید به صفحه دیگر.
• یکی از آنها را حذف و یا ریدایرکت کنید. (اگر تصمیم به حذف گرفتید و آن صفحه لینک خارجی ورودی ندارد حذف کنید در غیر اینصورت ریدایرکت بهتر است). صفحات حذف شده را ریدایرکت 301 کنید تا لینکهای ورودی شان خطای 404 نشود.
• اگر صفحه مورد نظر برای مخاطبان شما مفید است اما نمیخواهید در گوگل نمایش داده شود آن را noindex کنید
• با قراردادن تگ کنونیکال صفحه اصلی و فرعی را مشخص کنید.
• ساختار لینکهای داخلی سایت تان را بهبود دهید، از صفحات کم اهمیت تر به صفحات پر اهمیت تر لینکسازی کنید تا به گوگل کمک کنید متوجه شود کدام صفحات برای شما مهم ترند.
• یک صفحه جدید برای آن عبارت کلیدی ایجاد کنید.
قبل از اقدام نهایی با یک متخصص سئو مشورت کنید.
کنیبالیزیشن در فروشگاه آنلاین:
در فروشگاه های اینترنتی برای صفحات محصول مشابه ممکن است چندین صفحه مشابه وجود داشته باشند. در این سایتها با ساختار بندی درست سایت و لینک دهی داخلی از صفحات محصول به صفحات کتگوری شان و ایجاد صفحات بهینه و لینک از صفحات قدیمی میتوانید مشکل کنیبالیزیشن را حل کنید.

چه وقت نیاز نیست نگران کنیبالیزیشن باشیم؟
کنیبالیزیشن همیشه هم برای ما بد نیست، مثلا اگر شما خیلی وقت است که در لینکهای یک و دو برای کلمه کلیدی مورد نظرتان جا خوش کردید نگران کنیبالیزیشن نباشید. چون هم دارید با دو لینک بالایی بیشترین ورودی ها را می گیرید و هم مانع رتبه گرفتن یکی از رقبایتان در صفحه یک شدید.
یا در زمانی که هر کدام از لینکهاتون رو برای هدف خاصی قرار دادید. مثلا برای نتایج جستجوی یک محصول از سایتتون هم صفحه محصول هست برای کسایی که بخوان بخرن و هم، صفحه کتگوری آن برای کسایی که بخوان مدلهای مختلف رو مقایسه کنند.
چطور از کنیبالیزیشن جلوگیری کنیم؟
یک: در یک فایل گوگل شیت یا اکسل عنوان مقالات و کلمه کلیدی آنها را داشته باشید تا مقاله های مشابه تولید نکنید. اگر سایت قدیمی دارید و عنوانهای قدیمی سایت رو فراموش کردید با استفاده از ” کلمه کلیدی site:yourdomain.com” چک کنید که درباره اون موضوع قبلا محتوا قرار دادید یا خیر؟
دو: هدف از جستجو را در نظر بگیرید. گاهی وقتها قبل از هر کاری باید بدانید برای هر کلمه هدف فرد جستجو کننده چی بوده؟ و گوگل ممکنه چه صفحاتی رو نمایش بده. مثلا زمانی که یک نفر سرچ میکنه “ایده برای طراحی کارت ویزیت” نتایج و هدف کاربر با زمانی که سرچ میکنه” خرید کارت ویزیت لایه باز” تفاوت داره. در حالت دوم بیشتر سایتهای فروشگاهی به شما نمایش داده میشه ولی در حالت اول سایتهای اطلاعاتی!
سه: در زمان کیوورد تارگتینگ اهداف خود برای هر صفحه و کلمه کلیدی آن را به خوبی تعیین کنید.
• بررسی کنید آیا برای آن کلمه قبلا صفحه ای آماده کرده اید یا نه.
• اگر برای عبارتی صفحه دارد در آن به چه مواردی پرداختید؟آیا محتوای قبلی جای بهبود داره؟
• بررسی کنید گوگل برای آن عبارت چه نتایجی را نمایش میدهد، چون ممکنه با انتظارات شما متفاوت باشد.