
این فقط شما نیستید که وقتی خواستید بخش های مختلفی برای سایتتون ایجاد کنید شک کردید که اون بخش رو با ساب دامنه (Subdomains) ایجاد کنید یا ساب فولدر(Subdirectories)؟ و کدومش برای سئو بهتره؟
این سوالیه که برای اکثر صاحبان سایت پیش میاد، ساب دامنه و ساب فولدر هرکدام ویژگیها و فوایدی دارند، در این مقاله میخواهیم ببینیم کدام یک بهتر است:
تا اصلا بدونید ساب دامنه چیست؟ ساب فولدر چیست؟ چه تفاوتی بین این دو وجود دارد؟ چگونه و چه زمانی باید ازشون استفاده کنید؟ تاثیر هر کدوم در سئو به چه شکله؟ من هر دو اصطلاح را تعریف می کنم و در مورد جوانب مثبت و منفی هر کدام صحبت میکنم، تا به شما کمک کنم بتونید تصمیم بگیرید کدام یک برای کسب و کار شما مناسب تر است.
اول از همه باید بدونید که گوگل (به گفته ی جان مولر) هر دو ساب دامنه و ساب فولدر رو بررسی میکنه و از دید اون تفاوت چندانی بین این دو نیست، هر دو برای سایت لازم هستند و در جای مناسب کاربرد خودشان را دارند، وجود هیچ کدوم نسبت به دیگری بهتر یا بدتر نیست.
در واقع انتخاب بین ساب دامین و ساب فولدر به سیاست های شما برای سایت تان و قسمتی که میخواهید اضافه کنید بستگی دارد.

چه موقع از ساب دامین و چه موقع از ساب دایرکتوری استفاده کنیم؟
در دامنه ها سلسله مراتبی وجود دارد:
- دامنه های سطح بالا (Top-Level Domains)
- دامنه های ریشه (Root Domains)
- دامنه های فرعی (Subdomains)
قسمت TLD منظورمان قسمت راست نام دامنه بعد از نقطه است، از جمله TLDهای معروف می توانیم به com، org و net اشاره کنیم.
قسمت بعدی روت دامین است، که نام اصلی دامنه شما را تشکیل میدهد. Root domains.Tld
و قسمت بعدی زیر دامنه یا ساب دامنه است. subdomain.rootdomain.TLD
ساب دامین
اکثرا زمانی از ساب دامین استفاده می شود که بخواهیم بخش جدیدی را به سایت خود اضافه کنیم، که تمام محتوای زیر دامنه با بقیه محتوای وب سایت تفاوت قابل توجهی دارد. یک مثال ملموس برای این موضوع خود گوگل است. سایت اصلی google.com یک موتور جستجو است، اما ساب دامنه های مخلتفی را برای اهداف مختلف دارد مثلا:
- https://translate.google.com
- https://maps.google.com
- https://support.google.com
- https://docs.google.com
محتوای موجود در ساب دامنه مستقل از وب سایت اصلی است و حتی میتواند در هاست جداگانه میزبانی شود و دارای سیستم مدیریت محتوای متفاوتی باشد.
مثلا اگر شما سایت اصلی تان را با وردپرس راه اندازی کرده باشید، میتوانید ساب دامنه تان را با توجه به ماهیت آن با یک سیستم مدیریت محتوای دیگر راه اندازی کنید.
مزایای استفاده از ساب دامین
چه موقع باید از ساب دامین (subdomain) استفاده کنیم؟ زمانیکه میخواهید:
- یک فروشگاه آنلاین با ووکامرس یا شاپی فای راه اندازی کنید.
- یک انجمن با (VBulletin)، (MyBB)، (PHPBB) و(XenForo) ایجاد کنید. چون انجمن ها اکثرا دارای لینک و محتوای اسپم هستند، بهتر است به صورت ساب دامین راه اندازی شوند، تا در امتیاز سئو سایت اصلی تاثیر منفی نگذارند.
- وبلاگ خود را در این بخش قرار دهید که این بستگی به سیاست های شما دارد.
- اگر شما یا شرکتتان رویدادهای زیادی برگزار میکنید، میتوانید برای معرفی ایونت هایی که دارید، یک ساب دامنه ایجاد کنید.
- برای خدمات پشتیبانی میتوان از ساب دامنه استفاده کرد.
- یک استفاده متداول زیر دامنه برای سایتهای چندزبانه است، اگر خدمات و محصولاتی برای مناطق جغرافیایی با زبانهای متفاوت ارائه میدهید، بهتر است یک Subdomain برای هر منطقه ایجاد کنید و با قرار دادن هاست هر ساب دامنه در آن منطقه تجربه بهتری به کاربران آن مناطق بدهید.
مثل سایت ویکی پدیا:
- برای صفحات فرود (landingpage)
- فعالیت در نیچ تخصصی و تقسیم بندی مخاطبین
- قرار دادن فایل های دانلودی در هاست جدا و قسمت جدا در سایت
از مزایای قابل توجه زیر دامنه برای سئوکاران استفاده از کلمه کلیدی برای نام ساب دامنه است، که اگر تمایل داشتید از کلمه کلیدی در نام دامنه استفاده کنید ولی موفق نشدید میتوانید از این روش استفاده کنید.
معایب زیر دامنه
گاهی اوقات، الگوریتم گوگل یک زیر دامنه را سایت جداگانه در نظر میگیرد، اما یک صفحه زیردایرکتوری را به عنوان بخشی از یک سایت بزرگتر در نظر می گیرد و بنابراین رتبه بندی آن را متفاوت می کند
پس لازم است قبل از اجرای زیر دامنه سولات زیر را از خود بپرسید:
- آیا منابع مالی و فنی کافی برای بهینه سازی دو یا چند سایت در زیر دامنه ها را دارید؟
- چه نوع محتوایی را می خواهید در زیر دامنه یا زیر پوشه قرار دهید؟ آیا با محتوای دامنه اصلی خیلی متفاوت است؟
- آیا نیازمند سیستم مدیریت محتوای جداگانه یا هاست جداگانه ای نیاز دارید؟
- آیا قصد دارید تجارت خود را گسترش دهید و وب سایت خود را به چندین زبان ترجمه کنید؟
شما با کمک لینک های داخلی و سایت مپ سایت میتوانید مرتبط بودن آن دو را به گوگل نشان دهید.
ممکن است برای اتصال ssl به زیر دامنه خود دچار مشکل شوید که به دلیل یک سری محدودیت های امنیتی است که البته قابل حل شدن است و جای نگرانی ندارد.

ساب دایرکتوری (Sub Directories)
بعد از نام دامنه میآید مثلا: domain.com/subdirectory
برای زمانهایی استفاده میشود که محتوای آن قسمت تفاوت چندانی با محتوای دامنه اصلی ندارد و تقریبا ارتباط موضوعی دارند. در آدرس url ساب فولدر ها هم میتوانیم، کلمات کلیدی مد نظرمان را وارد کنیم. همچنین در آن ها میتوانیم سیستم مدیریت محتوای جدا راه اندازی کنیم.
از مزایای ساب فولدر این است که تمام ویژگیهای دامنه اصلی را به ارث می برد.
بعضی از وبمسترها با ایجاد بلاگ بصورت ساب دایرکتوری از آن برای افزایش ترافیک و time on site استفاده می کنند.
ساب فولدرها حتما باید در پوشه و هاست اصلی ایجاد شوند.
نتیجه:
بیش از 200 فاکتور در سئو یک سایت تاثیر گذار هستند و url یکی از آنهاست، سعی کنید در ابتدا ساختار مناسب را پیدا کنید چون بعدا تغییر آدرس url ها ممکن است باعث شود، سایت تان دارای خطاهای 404 زیادی شود و لینک های داخلی تان دچار مشکل شوند.
دقت کنید که اگر الان بخشی از سایت تون روی ساب دامین هست و تصمیم گرفتید آن را به ساب فولدر منتقل کنید حتما قبل از هر کاری تمام جوانب را بسنجید و یا با یک متخصص دیجیتال مارکتینگ مشورت کنید.
به طور کلی ، زیردامنه ها برای مشاغل بزرگ با چندین واحد تجاری بسیار ایده آل هستند، در حالی که زیرشاخه ها برای صاحبان مشاغل کوچک که می خواهند اطمینان حاصل کنند، تمام تلاش های SEO در یک دامنه متمرکز است ، روش بهتری است و سعی کنید سایت را برای کاربران سئو کنید نه گوگل!